7 dienų mitybos planas pradedantiesiems
7 dienų mitybos planas pradedantiesiems yra puikus būdas žengti pirmuosius žingsnius sveikos mitybos link. Tai struktūruotas septynių dienų valgiaraštis, kuris padeda subalansuoti mitybą, formuoti geresnius įpročius ir pasiekti sveikatos ar svorio tikslus.
Šis planas sukurtas taip, kad būtų paprastas ir suprantamas net tiems, kurie niekada anksčiau nesilaikė struktūruotos mitybos.
Šiame straipsnyje sužinosite, kodėl verta pradėti nuo 7 dienų mitybos plano, kokie yra pagrindiniai subalansuotos mitybos principai, gausite išsamų savaitės valgiaraštį su pilnais dienos meniu, praktinių patarimų, kaip išlikti motyvuotiems, ir sužinosite, kokių dažniausių klaidų reikėtų vengti.
Kodėl verta pradėti nuo 7 dienų mitybos plano?
Daugelis žmonių, norinčių pakeisti savo mitybos įpročius, dažnai nežino nuo ko pradėti. Struktūruotas savaitės mitybos planas suteikia aiškų kelrodį ir padeda išvengti padrikos mitybos, kuri dažnai tampa nesėkmės priežastimi.
Subalansuota mityba – tai ne tik kalorijų skaičiavimas, bet ir maisto kokybė, reguliarumas bei tinkamas maisto produktų derinimas. Tyrimai rodo, kad struktūruotas mitybos planas padeda lengviau kontroliuoti suvalgomo maisto kiekį ir pagerina mitybos kokybę. Kaip teigia Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dietologė dr. Laura Paulauskienė, “Planuojant mitybą savaitei į priekį, žmonės renkasi sveikesnius produktus ir rečiau nukrypsta nuo sveikos mitybos principų”.
Be to, savaitės mitybos planavimas suteikia ir kitokios naudos:
- sutaupo laiko ir pinigų (perkate tik tai, ko reikia)
- sumažina stresą dėl kasdienių sprendimų, ką valgyti
- užtikrina maistinių medžiagų balansą
- padeda išvengti impulsyvių, neapgalvotų užkandžiavimų
- sukuria organizuotumą ir discipliną, kuri perkeliama į kitas gyvenimo sritis
Madingų dietų rizika lyginant su tvaria mitybos planavimo strategija
Skirtingai nuo griežtų ar madingų dietų, kurios dažnai siūlo greitus, bet trumpalaikius rezultatus, gerai suplanuota 7 dienų mityba pradedantiesiems padeda formuoti ilgalaikius įpročius.
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto atlikti tyrimai parodė, kad žmonės, kurie laikosi staigių ir labai ribojančių dietų, dažniausiai per pirmus metus susigrąžina prarastą svorį, o kartais prideda dar daugiau.
Tvarus mitybos planas orientuotas ne į greitą rezultatą, bet į ilgalaikį gyvenimo būdo pakeitimą, kuris padeda išlaikyti optimalią sveikatą ir gerovę visą gyvenimą.
Pagrindiniai pradedančiojo 7 dienų mitybos plano principai
Norint sudaryti efektyvų ir subalansuotą mitybos planą svorio metimui ar bendrai sveikatai gerinti, svarbu suprasti kelis esminius principus.
Kaip apskaičiuoti dienos kalorijų poreikį
Kalorijų skaičiavimas yra svarbus mitybos plano elementas, ypač jei siekiate numesti svorio. Pagrindinė taisyklė – svorio metimui reikia suvartoti mažiau kalorijų nei išeikvojate. Vidutinis moters kalorijų poreikis yra apie 1800-2000 kcal per dieną, o vyro – 2200-2600 kcal, tačiau tai labai priklauso nuo individualių veiksnių.
Norėdami apskaičiuoti savo asmeninį kalorijų poreikį, galite naudoti šią formulę:
Moterims: BMR = 655 + (9,6 x svoris kg) + (1,8 x ūgis cm) – (4,7 x amžius)
Vyrams: BMR = 66 + (13,7 x svoris kg) + (5 x ūgis cm) – (6,8 x amžius)
Gautą BMR (bazinę medžiagų apykaitos normą) reikia padauginti iš aktyvumo faktoriaus:
- sėdimas gyvenimo būdas: BMR x 1,2
- lengvas aktyvumas (1-3 treniruotės per savaitę): BMR x 1,375
- vidutinis aktyvumas (3-5 treniruotės per savaitę): BMR x 1,55
- didelis aktyvumas (6-7 treniruotės per savaitę): BMR x 1,725
- labai didelis aktyvumas: BMR x 1,9
Svorio metimui rekomenduojama sumažinti gautą kalorijų kiekį 300-500 kcal per dieną – tai užtikrins saugų svorio kritimą (apie 0,5 kg per savaitę).
Makromaistinių medžiagų svarba

Subalansuota mityba remiasi tinkamu baltymai, angliavandeniai ir riebalų santykiu. Vadovaujantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis:
- Baltymai turėtų sudaryti 10-35% dienos kalorijų (apie 1,2-2g baltymų 1 kg kūno svorio)
- Angliavandeniai turėtų sudaryti 45-65% dienos kalorijų, pirmenybę teikiant sudėtingiems angliavandeniais (viso grūdo produktai, daržovės)
- Riebalai turėtų sudaryti 20-35% dienos kalorijų, teikiant pirmenybę nesočiosioms riebalų rūgštims
Šis balansas užtikrina, kad organizmas gautų visas reikalingas medžiagas energijai, raumenų atstatymui ir normaliam organų funkcionavimui. Didelis baltymų kiekis mitybos plane padeda išsaugoti raumenų masę svorio metimo metu ir suteikia sotumo jausmą.
Išsamus 7 dienų mitybos planas pradedantiesiems
Šis valgiaraštis savaitei sukurtas taip, kad jį būtų lengva pritaikyti pradedantiesiems.
Jis subalansuotas maistinių medžiagų atžvilgiu ir sudarytas iš paprastų, lengvai prieinamų produktų. Kiekvienos dienos planas apima tris pagrindinius valgius ir du užkandžius, bendrai siekiant apie 1800-2000 kcal per dieną.
Pirmadienis
Pusryčiai (apie 400 kcal):
- Avižinė košė (50 g sausų avižų), pagaminta su 200 ml pieno (1,5% riebumo)
- 1 vidutinio dydžio obuolys, supjaustytas
- 1 šaukštelis medaus
- 15 g graikinių riešutų
Priešpiečių užkandis (apie 150 kcal):
- 1 vidutinio dydžio kriaušė
- 50 g natūralaus jogurto
Pietūs (apie 500 kcal):
- 120 g keptos vištienos krūtinėlės (be odos)
- 150 g virtų rudųjų ryžių
- 200 g garintų brokolių ir morkų mišinio
- 1 šaukštelis alyvuogių aliejaus
Popietės užkandis (apie 200 kcal):
- 30 g nesaldinto sūrio
- 1 viso grūdo ruginė bandelė
Vakarienė (apie 450 kcal):
- 150 g kepto lašišos filė
- 200 g keptų daržovių (cukinijos, paprikos, svogūnai)
- 2 šaukštai graikiško jogurto padažo su žolelėmis
- 50 g viso grūdo duonos
Antradienis
Pusryčiai (apie 400 kcal):
- 2 virti kiaušiniai
- 1 riekė viso grūdo duonos su 10 g sviesto
- 100 g šviežių agurkų ir pomidorų
- 1 vidutinio dydžio apelsinas
Priešpiečių užkandis (apie 150 kcal):
- 1 obuolys
- 10 migdolų
Pietūs (apie 500 kcal):
- Salotos su 100 g tuno (vandenyje), 150 g įvairių šviežių daržovių, 30 g fetos sūrio, 1 šaukšteliu alyvuogių aliejaus ir citrinos sultimis
- 1 vidutinio dydžio viso grūdo bandelė
Popietės užkandis (apie 200 kcal):
- 150 g natūralaus jogurto
- 100 g šviežių uogų
- 1 šaukštelis medaus
Vakarienė (apie 450 kcal):
- 150 g jautienos troškinio su daržovėmis (morkos, žirneliai, svogūnai)
- 100 g virtų grikių
- Šviežios daržovių salotos su 1 šaukšteliu alyvuogių aliejaus
Trečiadienis
Pusryčiai (apie 400 kcal):
- Kiaušinienė iš 2 kiaušinių su 50 g špinatų ir 30 g smulkiai pjaustytų raudonųjų paprikų
- 1 riekė viso grūdo duonos
- 1 mažas pomidoras
Priešpiečių užkandis (apie 150 kcal):
- 100 g graikiškas jogurtas
- 50 g mėlynių
Pietūs (apie 500 kcal):
- Salotos su 120 g keptos vištienos krūtinėlės, 50 g rudųjų ryžių, įvairių žalių lapinių daržovių, 1 šaukšteliu alyvuogių aliejaus ir acto
- 1 vidutinio dydžio obuolys
Popietės užkandis (apie 200 kcal):
- 30 g humusas
- 100 g morkų ir agurkų lazdelių
Vakarienė (apie 450 kcal):
- 150 g keptos menkės filė su žolelėmis
- 200 g garintų daržovių (brokoliai, morkos, žiediniai kopūstai)
- 100 g virtų bulvių su 1 šaukštu graikisko jogurto
Ketvirtadienis
Pusryčiai (apie 400 kcal):
- Greitai paruošiama koše (50 g sausų avižų) su pienu
- 1 bananas
- 1 šaukštas linų sėmenų
- 1 šaukštas medaus
Priešpiečių užkandis (apie 150 kcal):
- 1 kriaušė
- 20 g nesūdytų pistacijų
Pietūs (apie 500 kcal):
- 200 g daržovių sriuba
- 100 g virtos vištienos krūtinėlės
- 1 riekė viso grūdo duonos
- 1 šaukštas graikiškas jogurtas
Popietės užkandis (apie 200 kcal):
- 1 obuolys
- 1 šaukštelis žemės riešutų sviesto
Vakarienė (apie 450 kcal):
- 150 g kepta kalakutienos krūtinėlė su žolelėmis
- 150 g virtų lęšių
- 50 g šviežių daržovių salotas su 1 šaukštu alyvuogių aliejaus
Penktadienis
Pusryčiai (apie 400 kcal):
- Sumuštinis su 2 riekėmis viso grūdo duonos, 50 g tuno, 1 virtu kiaušiniu, salotomis ir pomidoru
- 1 vidutinio dydžio apelsinas
Priešpiečių užkandis (apie 150 kcal):
- 100 g natūralaus jogurto
- 50 g mėlynių
- 1 šaukštelis medaus
Pietūs (apie 500 kcal):
- 150 g troškintos jautienos su daržovėmis (paprika, cukinija, svogūnas)
- 100 g virtų rudųjų ryžių
- Šviežios daržovių salotos su 1 šaukšteliu alyvuogių aliejaus
Popietės užkandis (apie 200 kcal):
- 1 mažas bananas
- 15 g migdolų
Vakarienė (apie 450 kcal):
- Omletas iš 2 kiaušinių su 50 g pievagrybių, 30 g parmezano sūrio ir špinatų
- 100 g keptos saldžiosios bulvės
- Šviežios daržovių salotos su 1 šaukšteliu alyvuogių aliejaus
Šeštadienis
Pusryčiai (apie 400 kcal):
- Graikiškas jogurtas (200 g) su 100 g šviežių uogų, 30 g granola ir 1 šaukšteliu medaus
- 1 vidutinio dydžio obuolys
Priešpiečių užkandis (apie 150 kcal):
- 1 vidutinio dydžio bananas
- 1 šaukštas žemės riešutų sviesto
Pietūs (apie 500 kcal):
- Salotos su 120 g keptos lašišos, įvairiomis žaliomis lapinėmis daržovėmis, agurkais, pomidorais, 1 šaukšteliu alyvuogių aliejaus ir citrinos sultimis
- 50 g viso grūdo duonos
Popietės užkandis (apie 200 kcal):
- 30 g sūrio
- 5 viso grūdo krekeriai
Vakarienė (apie 450 kcal):
- 200 g daržovių užkepėlė su 150 g vištienos krūtinėlės, 30 g tarkuoto sūrio ir 2 šaukštais graikiško jogurto
- 100 g viso grūdo duonos
Sekmadienis
Pusryčiai (apie 400 kcal):
- 2 viso grūdo miltų blynai su 100 g šviežių uogų ir 1 šaukšteliu medaus
- 1 kiaušinis
- 150 ml apelsinų sulčių
Priešpiečių užkandis (apie 150 kcal):
- 100 g natūralaus jogurto
- 1 šaukštelis medaus
- 10 g chia sėklų
Pietūs (apie 500 kcal):
- 150 g troškinto jautienos guliašo su daržovėmis
- 100 g virtų bulvių
- Šviežios daržovių salotos su 1 šaukšteliu alyvuogių aliejaus
Popietės užkandis (apie 200 kcal):
- 1 vidutinio dydžio obuolys
- 20 g migdolų
Vakarienė (apie 450 kcal):
- 150 g keptos jūros žuvies
- 200 g keptos daržovių mišrainės (cukinija, paprika, baklažanas)
- 50 g viso grūdo makaronų
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
Mitybos plano pritaikymas – kaip keisti patiekalus ar ingredientus
Aukščiau pateiktas 7 dienų mitybos planas yra tik orientacinis. Jį galima ir reikėtų pritaikyti pagal savo poreikius:
- Vegetarams: pakeiskite mėsą ir žuvį pupelėmis, lęšiais, tofu, tempeh, kiaušiniais ar pieno produktais
- Netoleruojantiems laktozės: vietoj pieno produktų naudokite augalinius pakaitalus (sojų, migdolų, kokosų pieną ar jogurtą)
- Alergiškiems glituenui: pakeiskite gliteno turinčius produktus grikių, ryžių, kukurūzų ar kvinojų produktais
- Pagal sezoniškumą: vaisius ir daržoves galima keisti pagal sezoną ir prieinamumą
Pirkinių sąrašas
Efektyviam mitybos plano įgyvendinimui, rekomenduojama sudaryti pirkinių sąrašą iš anksto. Štai pavyzdinis savaitės pirkinių sąrašas:
Baltyminiai produktai:
- vištienos krūtinėlė (500 g)
- jautiena (300 g)
- lašiša (300 g)
- balta žuvis (menkė ar kt., 300 g)
- kiaušiniai (12 vnt.)
- tunas (1-2 skardinės)
- natūralus jogurtas (1 kg)
- graikiškas jogurtas (500 g)
- sūris (100-200 g)
Angliavandeniai:
- viso grūdo duona (1 kepalas)
- avižos (500 g)
- rudieji ryžiai (500 g)
- grikiai (200 g)
- bulvės (500 g)
- saldžiosios bulvės (200 g)
Vaisiai ir daržovės:
- lapinės salotos (1 galva)
- špinatai (100 g)
- pomidorai (8-10 vnt.)
- agurkai (3-4 vnt.)
- paprikos (3-4 vnt.)
- brokoliai (1 galva)
- morkos (500 g)
- cukinija (1-2 vnt.)
- svogūnai (3-4 vnt.)
- obuoliai (7-8 vnt.)
- kriaušės (2-3 vnt.)
- bananai (3-4 vnt.)
- apelsinai (2-3 vnt.)
- šviežios uogos (300 g)
Riebalai ir prieskoniai:
- alyvuogių aliejus (1 buteliukas)
- riešutai (migdolai, graikiniai riešutai, 200 g)
- žemės riešutų sviestas (1 indelis)
- chia sėklos (100 g)
- linų sėmenys (100 g)
- medus (1 indelis)
- prieskoniai ir žolelės pagal skonį
Patarimai, kaip laikytis plano ir formuoti įpročius
Pradėti laikytis mitybos plano yra tik pusė darbo. Daug svarbiau yra išlaikyti motyvaciją ir paversti sveikos mitybos įpročius natūralia kasdienybės dalimi. Štai keletas patarimų, kaip tai padaryti:
1. Planuokite iš anksto – sekmadienį skirkite laiko sudaryti kitos savaitės valgiaraštį ir apsipirkti. Tai padės išvengti impulsyvių sprendimų ir neplanuoto užkandžiavimo.
2. Paruoškite maistą kelioms dienoms – sekmadienį ar kitą laisvą dieną paruoškite pagrindinius ingredientus (pvz., išvirkite ryžius, grikius, nulupkite ir supjaustykite daržoves, paruoškite porcijas mėsos ar žuvies). Tai sutaupys daug laiko darbo dienomis.
3. Laikykite sveiką maistą matomoje vietoje – tyrimai rodo, kad mes dažniau valgome tai, ką lengvai pastebime. Vaisius laikykite dubenėlyje ant stalo, o sveikus užkandžius – aiškiai matomose vietose šaldytuve.
4. Vedkite mitybos dienoraštį – užsirašykite, ką valgote, kaip jaučiatės, ar pavyko laikytis plano. Tai padės stebėti progresą ir identifikuoti sritis, kuriose dar reikia tobulėti.
5. Neikite į parduotuvę alkani – alkanas žmogus dažniau perka nesveikus, perdirbto maisto produktus. Prieš eidami į parduotuvę užkąskite.
6. Gerkite pakankamai vandens – siekite išgerti bent 2 litrus vandens per dieną. Kartais troškulį supainiojame su alkiu, todėl prieš užkandžiaujant išgerkite stiklinę vandens.
7. Neperlenkite lazdos – jei kartą nukrypsite nuo plano, nesusitelkite į nesėkmę. Paprasčiausiai tęskite planą nuo sekančio valgio.
Kaip elgtis socialinėse situacijose ar kelionėse
Socialiniai renginiai ir kelionės dažnai tampa iššūkiu laikantis mitybos plano. Tačiau su tinkamu pasiruošimu galima išlaikyti sveikos mitybos principus:
- Prieš eidami į svečius ar restoraną, peržiūrėkite meniu iš anksto ir nuspręskite, ką valgysite
- Prieš renginį lengvai užkąskite, kad būtumėte mažiau alkani
- Kelionėse pasirūpinkite sveikais užkandžiais (riešutais, vaisiais, protein batoniukais)
- Nesidrovėkite restorane paprašyti pakeitimų patiekale (pvz., padažą patiekti atskirai)
- Prisiminkite, kad sveika mityba yra lanksti – viena “neplanuota” diena nesugadins viso jūsų progreso
Dažnai pradedančiųjų daromos klaidos (ir kaip jų išvengti)
Kiekvienas pradedantysis susiduria su tam tikrais iššūkiais ir kliūtimis bandant laikytis mitybos plano. Štai dažniausios klaidos ir būdai, kaip jų išvengti:
1. Per radikalūs pokyčiai iš karto
Dažna klaida yra bandyti pakeisti viską iš karto. Tai dažnai sukelia stresą ir neužilgo verčia grįžti prie senų įpročių.
Sprendimas: Pradėkite nuo nedidelių, tvarių pokyčių. Pavyzdžiui, pirmą savaitę tiesiog pakeiskite pusryčius į sveikesnius, kitą savaitę – pridėkite daugiau daržovių pietums, ir t.t.
2. Per mažai kalorijų suvartojimas
Daugelis mano, kad kuo mažiau valgo, tuo greičiau sulauksiks rezultatų. Tačiau per mažas kalorijų kiekis sulėtina medžiagų apykaitą ir gali sukelti raumenų masės praradimą.
Sprendimas: Nenukrypkite nuo rekomenduojamo kalorijų kiekio. Moterys neturėtų vartoti mažiau nei 1200 kcal, o vyrai – mažiau nei 1500 kcal per dieną be specialisto priežiūros.
3. Visiško maisto grupių atsisakymas
Visiškai atsisakyti angliavandenių, riebalų ar bet kurios kitos maisto grupės nėra tvarus sprendimas ir gali sukelti maistinių medžiagų trūkumą.
Sprendimas: Vietoj to, kad atsisakytumėte tam tikrų maisto grupių, rinkitės kokybiškesnius produktus: viso grūdo angliavandeninius produktus, sveikus riebalus, liesas baltymus.
4. Neteisingas porcijų dydžio vertinimas
Pradedantieji dažnai neturi supratimo, kaip atrodo tinkamas porcijos dydis, todėl gali suvartoti daugiau kalorijų nei mano.
Sprendimas: Pradžioje matuokite porcijas virtuvinėmis svarstyklėmis arba naudokite vizualinius palyginimus (pvz., baltymo porcija turėtų būti delno dydžio, angliavandenių – kumščio dydžio).
5. Pernelyg griežtas režimas be lankstumu
Per daug griežtas režimas be jokių nukrypimų dažnai sukelia “viskas arba nieko” mąstymą – vos tik nukrypus nuo plano, jaučiamasi visiškai nesėkmingai ir metamas visas planas.
Sprendimas: Laikykitės 80/20 taisyklės – 80% laiko laikykitės plano, o 20% leiskite sau būti lankstiems. Tai padės išlaikyti psichologinę gerovę ir tvarumą.
6. Nepakankamai dėmesio skyrimas mitybos dienoraščio pildymui
Tyrimai rodo, kad žmonės dažnai nepastebi, kiek iš tikrųjų valgo, ypač užkandžių.
Sprendimas: Bent pirmąsias kelias savaites fiksuokite viską, ką valgote. Galite naudotis specialiomis programėlėmis (pvz., “MyFitnessPal”, “Lose It!”), kurios padeda sekti suvartojamų kalorijų ir maistinių medžiagų kiekį.
7. Nepakankamas vandens vartojimas
Dehidratacija gali sukelti nuovargį, sumažinti koncentraciją ir padidinti alkio jausmą.
Sprendimas: Visada turėkite vandens butelį šalia ir nustatykite tikslą išgerti bent 8 stiklines per dieną. Vandens gėrimas prieš valgį taip pat gali padėti kontroliuoti porcijas.
8. Per daug dėmesio skyrimas svorui, o ne bendrai savijautai
Obsesija dėl skaičių ant svarstyklių gali sukelti nusivylimą, nes svoris gali svyruoti dėl daugelio priežasčių (vandens balanso, mėnesinių ciklo ir t.t.).
Sprendimas: Vertinkite ir kitus rodiklius: kaip jaučiatės, drabužių tinkamumą, energijos lygį, miego kokybę. Svorį tikrinkite ne dažniau kaip kartą per savaitę, tuo pačiu metu ir tomis pačiomis sąlygomis.
Išvados
7 dienų mitybos planas pradedantiesiems yra puikus būdas žengti pirmuosius žingsnius sveikesnio gyvenimo link. Šiame straipsnyje pateiktas išsamus planas su konkrečiais patiekalais, porcijų dydžiais ir maistinėmis vertėmis yra puikus atspirties taškas, kurį galite pritaikyti pagal savo poreikius ir skonį.
Atminkite, kad sveikos mitybos tikslas nėra tobulumas, bet nuoseklumas. Svarbiausia yra formuoti tvarius įpročius, kurie tarnaus jums ilgą laiką. Leiskite sau būti lankstiems, mokykitės iš klaidų ir džiaukitės kelione.
Norint pasiekti ilgalaikių rezultatų, mitybos planui reikia skirti laiko ir kantrybės. Jei turite rimtų sveikatos problemų ar specifinių mitybos poreikių, visada rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju ar kvalifikuotu mitybos specialistu prieš pradedant bet kokį naują mitybos planą.
Tegul šis 7 dienų mitybos planas pradedantiesiems tampa jūsų pirmu žingsniu į sveikesnį, energingesnį ir laimingesnį gyvenimą!
Dažniausiai užduodami klausimai
Kaip pritaikyti 7 dienų mitybos planą vegetarams ar esant specifinėms alergijoms?
Keiskite gyvūninius baltymus augaliniais šaltiniais kaip pupelės, lęšiai, tofu, tempeh. Alergenų turinčius produktus pakeiskite saugiais alternatyviais variantais. Pritaikykite porcijų dydžius, kad išlaikytumėte maistinių medžiagų balansą.
Kiek kalorijų per dieną turėčiau suvartoti, norėdamas numesti svorį naudojant šį mitybos planą?
Kalorijų poreikis priklauso nuo amžiaus, lyties, svorio, ūgio ir fizinio aktyvumo. Naudokite kalorijų skaičiuoklę ir pasirinkite vidutinį kalorijų deficitą tvariam svorio metimui, paprastai sumažinant dienos suvartojimą 300-500 kcal.
Ar galiu kartoti ar pratęsti šį mitybos planą ilgiau nei 7 dienas?
Taip. Planas sukurtas kaip pagrindas; galite jį kartoti kiek norite, rotuoti patiekalus ar keisti receptus, kad išvengtumėte monotonijos, išlaikydami maistinių medžiagų balansą.
Ką daryti, jei praleidau valgį arba valgiau ne pagal planą?
Nesijaudinkite. Tiesiog tęskite planą nuo kito valgio. Nuoseklumas ilgalaikiame periode yra svarbesnis nei tobulumas kiekvieną dieną.
Kaip išlikti motyvuotam laikantis mitybos plano?
Išsikelkite realius tikslus, sekite savo pažangą, džiaukitės mažais laimėjimais ir prisiminkite sveikatos bei emocinę naudą, kurią teikia tvarus pokyčių įgyvendinimas.